Community Forum

Have 3 email acts. Just noticed port 143 incoming? on main email??

bluebird51
Regular Contributor

Have 3 email acts. Just noticed port 143 incoming? on main email??

I use comcast through Mac mail have done so for ages... Its imap. incoming server port is 993.    outgoing server port 465. Except on my main email I see incoming port is 143?? Shouldnt it be 993? Plus do I need to have checked automatically check settings.... I have noticed when I send emails it goes to drafts sit sthere a while then is sent... So thats how I found this incoming server port setting different from my other emails settings???  . I use a iphone and only get my main email  on the iphone.   But my main email has incoming port setting 143.  on my imac.. Shouldnt it be 993?   outgoing is 465!  I was looking at settings to see why so slow to send,,, Thats how I found this out.. have searched everywhere... should i change the port??

Latoque
Expert

Re: Have 3 email acts. Just noticed port 143 incoming? on main email??

See if this explains it for you--------------

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Internet_Message_Access_Protocol

 

Bsically it depends on what you have set for the security.  SSL/TLS uses 993.  I have 4 Comcast accounts configured in Mac Mail right now and one uses 143, while the others all use 993.



I am not a Comcast Employee.
I am a Customer Expert volunteering my time to help other customers here in the Forums.
We ask that you post publicly so people with similar questions may benefit from the conversation.
Was your question answered? Mark the post as Best Answer!
bluebird51
Regular Contributor

Re: Have 3 email acts. Just noticed port 143 incoming? on main email??

i want security. it says.  143. port.  TLS/SSL.  so should I put 993 in it instead? I read what you sent but looking for correct ports..... Its my main email .... Also Should automatically manage settings be checked?   I have noticed when sending emails it goes to the out box then seconds go by...then it sends???  Just want to use correct settings...... Dont know why it takes so long to send...Using imac/Mojave..Apple mail???

l

 

 

l

Latoque
Expert

Re: Have 3 email acts. Just noticed port 143 incoming? on main email??


@bluebird51 wrote:

i want security. it says.  143. port.  TLS/SSL.  so should I put 993 in it instead? I read what you sent but looking for correct ports..... Its my main email .... Also Should automatically manage settings be checked?   I have noticed when sending emails it goes to the out box then seconds go by...then it sends???  Just want to use correct settings...... Dont know why it takes so long to send...Using imac/Mojave..Apple mail???

l

 

 

l


I leave mine set on automatic.  If you uncheck it you will be able to change the port.  Go ahead and try 993 if you like and see if it works for you.



I am not a Comcast Employee.
I am a Customer Expert volunteering my time to help other customers here in the Forums.
We ask that you post publicly so people with similar questions may benefit from the conversation.
Was your question answered? Mark the post as Best Answer!
bluebird51
Regular Contributor

Re: Have 3 email acts. Just noticed port 143 incoming? on main email??

So even if automatic is set but port says 143 its all irrevelant, as it automatic right??  Just trying to figure out why?  when I send email it goes to outbox and is slow to send..It EVENTUALLY GOES. but never use to do that..Trying to figure out why.. I have read slow sending issues via comcast but no answers...

Latoque
Expert

Re: Have 3 email acts. Just noticed port 143 incoming? on main email??


@bluebird51 wrote:

So even if automatic is set but port says 143 its all irrevelant, as it automatic right??  Just trying to figure out why?  when I send email it goes to outbox and is slow to send..It EVENTUALLY GOES. but never use to do that..Trying to figure out why.. I have read slow sending issues via comcast but no answers...


I'm cuious-------if you send using only the webmail UI, does the account work normally?



I am not a Comcast Employee.
I am a Customer Expert volunteering my time to help other customers here in the Forums.
We ask that you post publicly so people with similar questions may benefit from the conversation.
Was your question answered? Mark the post as Best Answer!