Community Forum

xFI is not getting full speed in bridge mode with ORBI RBR50

Highlighted
Regular Visitor

xFI is not getting full speed in bridge mode with ORBI RBR50

I just got the gig service with the xFI Advantage Gateway. When I tested the speed after the initial installation, I was able to get above 900Mbps (with speedtest.net) and over 950Mbps with the xfinity speed test while having my PC directly connected to it. Since I already had an Orbi RBR50 mesh system with two satellites (I have the satellites hard wired to the router), I put the xFi gateway in Bridge Mode and hooked it up to my RBR50. But now the speed has dropped to 600-700Mbps (tested via speedtest.net) and around 750 when tested through xfinity's own speed test website.

I'm not sure what am I doing wrong of what setting do I need to check/change.

Anyone has any ideas!?

Highlighted
Frequent Visitor

Re: xFI is not getting full speed in bridge mode with ORBI RBR50

Join the club. There are other threads on here regarding this issue.
I am so tired of the “can you do this and that”
Oh the countless hours just to get nowhere.
Highlighted
Silver Problem Solver

Re: xFI is not getting full speed in bridge mode with ORBI RBR50


@pbakhtiar wrote:

I just got the gig service with the xFI Advantage Gateway. When I tested the speed after the initial installation, I was able to get above 900Mbps (with speedtest.net) and over 950Mbps with the xfinity speed test while having my PC directly connected to it. Since I already had an Orbi RBR50 mesh system with two satellites (I have the satellites hard wired to the router), I put the xFi gateway in Bridge Mode and hooked it up to my RBR50. But now the speed has dropped to 600-700Mbps (tested via speedtest.net) and around 750 when tested through xfinity's own speed test website.

I'm not sure what am I doing wrong of what setting do I need to check/change.

Anyone has any ideas!?


I have the Orbi; what happens when you put your XB6 out of Bridge Mode?

https://www.xfinity.com/support/articles/wireless-gateway-enable-disable-bridge-mode


I am not a Comcast Employee.
I am just a customer, volunteering my time to help other customers here in the Forums.
Was your question answered? Mark the post as best answer!
Highlighted
Regular Visitor

Re: xFI is not getting full speed in bridge mode with ORBI RBR50

Robert,

Thatnks for replying.

When I originally got my gateway, it was not in the Bridge mode and I was getting above 900mbps. The speed dropped as I put it in the Bridge mode.

I even tought about keeping the bridge mode off and just turn its wifi off and use my orbi in AP mode but there was no option on the gateway's setup allowing me to turn the wifi off.

I avoid using it out of the bridge mode with my orbi due to the conflict that they will create with the wifi signal and the IP address assignment.

Highlighted
Expert

Re: xFI is not getting full speed in bridge mode with ORBI RBR50

@pbakhtiar 

 

https://www.xfinity.com/support/articles/hide-disable-in-home-wifi



I am not a Comcast Employee.
I am a Customer Expert volunteering my time to help other customers here in the Forums.
We ask that you post publicly so people with similar questions may benefit from the conversation.
Was your question answered? Mark the post as Best Answer!
Highlighted
Regular Visitor

Re: xFI is not getting full speed in bridge mode with ORBI RBR50

Thanks, EG.

But since I have the xFI Advantage, it sayes it right at the bottom of the page in the link that you sent:

 

"You cannot disable your WiFi network in Xfinity xFi"

Highlighted
Expert

Re: xFI is not getting full speed in bridge mode with ORBI RBR50

Are you saying that all the instructions that are given for disabling it are not accessible or do not work ?



I am not a Comcast Employee.
I am a Customer Expert volunteering my time to help other customers here in the Forums.
We ask that you post publicly so people with similar questions may benefit from the conversation.
Was your question answered? Mark the post as Best Answer!
Highlighted
Regular Visitor

Re: xFI is not getting full speed in bridge mode with ORBI RBR50

Since I have the Xfinity xFI gateway, the second portion of the instruction is applicable:

Hiding Your In-Home WiFi Network in Xfinity xFi

But as it says it in the title, you only can "Hide" youe WiFi network and not turn it off. It notes it in the very last line of that page:

 

Note: You cannot disable your WiFi network in Xfinity xFi.