Community Forum

New xb7 gateway optimization

Sincere4gs
Regular Visitor

New xb7 gateway optimization

I recently got a new xb7 gateway with 1gbps speed plan. My issue is with WiFi settings. I know I am getting close to 1gbps on my wired devices but WiFi is close to 200-400 mbps. Are there any WiFi settings I could tweak in order to get faster WiFi speeds? I know I’m not going to get full 1gbps but I believe it should be faster than what I’m getting now.
Alex_S1
Regular Visitor

Re: New xb7 gateway optimization

What devices are you connecting to the WiFi? Wifi speeds rely heavily on the devices your using to connect. Some devices just don't support super fast wifi.
I have the 1gig plan with XB6 modem, the fastest I've seen on my Samsung Galaxy S20 Ultra is around 550ish, my laptops I get around 200ish.
EG
Expert

Re: New xb7 gateway optimization

.@Sincere4gs 

 

Some tips for improving WiFi performance;


http://corporate.comcast.com/comcast-voices/10-ways-you-might-be-killing-your-home-wi-fi-signal

 

http://forums.xfinity.com/t5/Your-Home-Network/Improve-Your-Wireless-Gateway-Home-Network/td-p/26276...


https://www.xfinity.com/support/articles/improve-your-wireless-home-network


There are other options. Google for WiFi repeaters / range extenders, WiFi mesh systems / pods.



I am not a Comcast Employee.
I am a Customer Expert volunteering my time to help other customers here in the Forums.
We ask that you post publicly so people with similar questions may benefit from the conversation.
Was your question answered? Mark the post as Best Answer!
Sincere4gs
Regular Visitor

Re: New xb7 gateway optimization

I’m using an iPhone X which should reach 800 ish and my laptop is a huawei matebook Pro it can reach 500 on 2.4 and 2000 on 5 ghz. I have separated the networks and tried that but still get 200-400 on the 5ghz and around 100 on the 2.4 ghz.
Sincere4gs
Regular Visitor

Re: New xb7 gateway optimization

Thanks I’ll go through this list and try some of these out.
Tony43
Contributor

Re: New xb7 gateway optimization

I went into the 10.0.0.1 portal and changed the bad with to 160, also checked which channels were not being used in my area and used that one. I also did a benchmark on my laptop to figure out the best DNS server for my devices then port forwarded my Xbox and Nintendo switch. I am able to get 850 on iPhone. 700 on Xbox. 950 on the Apple TV. Its weird cause the xFi app will say it’s on a different settings then on the 10.0.0.1 so I decided to test out having the same manual set up on both. Seems to work but will see if an update gets sent for the xfi app to reflect the 10.0.0.1 better then it is now.