Community Forum

I keep on losing internet connection. Modem is throwing errors.

Highlighted
Regular Visitor

I keep on losing internet connection. Modem is throwing errors.

I keep having periodic connection issues and I beleive it's either the modem or an issue further along the line.

 

This is from my even log.

Wed Apr 08 00:41:14 2020 Notice (6) TLV-11 - unrecognized OID;CM-MAC=30:60:23:73:d3:08;CMTS-MAC=00:01:5c:9d:aa:58;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
Time Not Established Notice (6) Honoring MDD; IP provisioning mode = IPv6
Time Not Established Critical (3) No Ranging Response received - T3 time-out
Mon Apr 06 10:53:48 2020 Critical (3) Started Unicast Maintenance Ranging - No Response received - T3 time-out;CM-MAC=30:60:23:73:d3:08;CMTS-MAC=00:01:5c:9d:aa:58;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
Time Not Established Critical (3) No Ranging Response received - T3 time-out
Thu Apr 02 00:13:20 2020 Critical (3) No Maintenance Broadcasts for Ranging opportunities received - T2 time-out;CM-MAC=30:60:23:73:d3:08;CMTS-MAC=00:01:5c:9d:aa:58;CM-QOS=1.0;CM-VER=3.0;
Thu Apr 02 00:13:10 2020 Critical (3) No Ranging Response received - T3 time-out
Thu Apr 02 00:12:50 2020 Critical (3) Unicast Ranging Received Abort Response - Re-initializing MAC;CM-MAC=30:60:23:73:d3:08;CMTS-MAC=00:01:5c:9d:aa:58;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
Time Not Established Critical (3) No Ranging Response received - T3 time-out

 

 

As you can see, I keep getting the T3 time-out. The modem's connectivity light remains blue but I lose access to the internet. While I do not have a snapshot of the channels during the outage, here is my current stats.

 

Channel Lock Status Modulation Channel ID Frequency Power SNR Corrected Uncorrectables
1 Locked QAM256 16 501000000 Hz 10.0 dBmV 41.9 dB 0 0
2 Locked QAM256 17 507000000 Hz 9.8 dBmV 41.9 dB 0 0
3 Locked QAM256 18 513000000 Hz 9.5 dBmV 41.5 dB 0 0
4 Locked QAM256 19 519000000 Hz 8.9 dBmV 41.4 dB 0 0
5 Locked QAM256 20 525000000 Hz 8.5 dBmV 41.3 dB 0 0
6 Locked QAM256 21 531000000 Hz 9.4 dBmV 40.7 dB 0 0
7 Locked QAM256 22 537000000 Hz 10.0 dBmV 41.0 dB 0 0
8 Locked QAM256 23 543000000 Hz 10.4 dBmV 40.8 dB 0 0

 

 
Upstream Bonded Channels
Channel Lock Status US Channel Type Channel ID Symbol Rate Frequency Power
1 Locked ATDMA 4 5120 Ksym/sec 16500000 Hz 42.0 dBmV
2 Locked ATDMA 1 5120 Ksym/sec 36100000 Hz 43.2 dBmV
3 Locked ATDMA 2 5120 Ksym/sec 29600000 Hz 42.5 dBmV
4 Locked ATDMA 3 5120 Ksym/sec 23000000 Hz 42.0 dBmV


I don't know much about this much it is getting a little annoying. I should mention that I do not have cable TV and therefore no splitters. The line runs straight into the modem.

 
Highlighted
Expert

Re: I keep on losing internet connection. Modem is throwing errors.

The downstream power is on the high side. Try using a 3 dB signal attenuator pad like this one on the back of the modem;

 

https://www.amazon.com/In-Line-Attenuator-3-dB-1/dp/B0002ZPIUU

 

You could try a 6 dB one as well. Not certain that this is the direct cause of the problem. YMMV. Good luck !



I am not a Comcast Employee.
I am a Customer Expert volunteering my time to help other customers here in the Forums.
We ask that you post publicly so people with similar questions may benefit from the conversation.
Was your question answered? Mark the post as Best Answer!
Highlighted
Regular Visitor

Re: I keep on losing internet connection. Modem is throwing errors.

I contacted support and they said this:

"The reason for that is it appears that there is a different bootfile or code showing on your modem earlier but I did a refresh already to correct the bootfile and the result is now showing Green Docsis Health. It just requires to provision your modem from the server to correct the bootfile. I already did."

 

However, I just got a disconnect. However, I did notice something. I wanted to check the channels when the connection was happening but I was unable to log into the router. It's like the software in the router crashes. The activity lights still indicate that the connection is good but I cannot access the router's settings. I would appreciate like a resolution to this as it is interrupting my work.

Highlighted
Regular Visitor

Re: I keep on losing internet connection. Modem is throwing errors.

Would a too high downstream power make it so I cannot login in to my router?