Community Forum

Accessing *some* sites in Germany is slow

New Poster

Accessing *some* sites in Germany is slow

I operate a VPS in a Hetzner data center. Hetzner is a large-ish Internet hosting company in Germany. I've noticed that, recently, connections to that VPS are often, but not always, unreasonably slow.

 

I pay for 25 Mbps Internet from Comcast, and according to https://fast.com/, that's what I get consistently when connecting to (Netflix's) Chicago servers. (Netflix operates fast.com). So it is unlikely that there is anything wrong with my physical connection to Comcast.

 

However, for example, downloading this file from my VPS:

 

https://tiker.net/tmp/dsl-tutorial.ova (about 2G

 

over my Comcast connection, I observe download speeds of only ~60-80 KB/s. Through the University of Illinois (my employer), I am easily able to get 20-30 MB/s. I observe the slowness both via IPv4 and IPv6. (Both endpoints are dual-stack.) At first, I thought that Comcast might have something against my VPS specifically, but then I noticed that many other sites in Germany are similarly slow, including:

 

- http://ftp.tu-chemnitz.de/pub/linux/knoppix/knoppix-dvd/KNOPPIX_V8.6-2019-08-08-DE.iso

- http://ftp.uni-kl.de/pub/linux/knoppix/ADRIANE_KNOPPIX_V7.0.5CD-2012-12-21-EN.iso

- http://ftp.uni-erlangen.de/knoppix/ADRIANE-KNOPPIX_V7.2.0gCD-2013-07-28-DE.iso

 

(These are Linux CD images mirrored at a few German universities, so their upstream bandwidth is generally unlikely to be a bottleneck.)

 

However, not *all* traffic to Germany is slow. This download proceeds at the 3.5 MB/s that I'm used to:

 

- http://mirror.netcologne.de/knoppix/knoppix-cd/KNOPPIX_V7.2.0CD-2013-06-16-DE.iso

 

- If you have any advice on what could be wrong, I would be grateful to hear about it.

- Please try the above URLs and let me know what download speeds you observe.

 

Thanks!

Contributor

Re: Accessing *some* sites in Germany is slow

When you are using a vpn, you are not using Comcast's servers but the servers of the vpn you are using, which are not usually very fast,  that's why the discrepancy in speed you are seeing. Expressvpn is what I use and is fast for a vpn, but nowhere near Comcast's speed tiers. 
  When I say servers I also mean network.

Expert

Re: Accessing *some* sites in Germany is slow

@jlavaseur. For clarity, when one uses a VPN, the very same Comcast local and regional transit infrastructure / *routers* are being traversed.  All the data still has to flow through the internet in order to reach the VPN server, however, some different third party backbone transit routers get used in the path.



I am not a Comcast Employee.
I am a Customer Expert volunteering my time to help other customers here in the Forums.
We ask that you post publicly so people with similar questions may benefit from the conversation.
Was your question answered? Mark the post as Best Answer!
New Poster

Re: Accessing *some* sites in Germany is slow

Thanks for your responses. Unfortunately, there is a misunderstanding: No VPN whatsoever is involved. A VPS is a "Virtual Private Server", i.e. for the purpose of this discussion, just a server on the Internet. And I observe these slow download speeds even plugged directly into my modem, without any intervening equipment on my end.

 

I should also mention that the issue is intermittent. Shortly after I posted, the problem went away. (But it has done that before, so whatever it is is not a permanent fix.)

New Poster

Re: Accessing *some* sites in Germany is slow

I have the exact same issue with my dedicated server in Germany (hosted by Hetzner).
It use to be intermittent but it's been 2 days now since it's very very slow (around 20Kb/s in average).
I contacted Hetzner and did some testing and investigation and everything looks fine on their end, and I do believe them because like @schnoozle mentionned, when I access it from my work, or even with my phone on LTE the debit is great. It just doesn't work when I'm home using XFinity.

I've contacted the Xfinity support but they are not helpful, I don't know what to do know, I hope the problem is going to go away in a few days but if it doesn't I'll have to look for an alternative ISP.

Frequent Visitor

Re: Accessing *some* sites in Germany is slow

I get same issues but with AWS Frankfurt IP's servers. Only Germany servers... There seems to be something in common with all this. Made my own post about it as well. Glad to see I'm not the only one.  https://forums.xfinity.com/t5/Your-Home-Network/Network-issues-to-certain-servers-German-servers/td-... 
It was intermittent and random as well, now its daily issue.


New Poster

Re: Accessing *some* sites in Germany is slow

Same issue in CT
New Poster

Re: Accessing *some* sites in Germany is slow

Same issues here in San Francisco, CA. 

 

We are not networking experts and we just have a couple of hosts for clients there.  Even access to robot.your-server.de is super slow.

 

Here is MTR from my PC to robot.your-server.de/:

 

 1. 10.0.0.1                                               0.0%    40   50.7  10.2   0.8  50.7   6.8
    96.120.88.129
 2. 96.120.88.129                                          0.0%    40   16.3   9.9   7.7  16.3   1.9
 3. 68.87.199.1                                            0.0%    40   10.5  10.3   7.8  35.3   4.3
 4. po-2-rur01.sf19th.ca.sfba.comcast.net                  0.0%    40    8.8   9.3   7.9  11.5   0.8
 5. be-211-rar01.santaclara.ca.sfba.comcast.net            0.0%    40   13.4  12.3   9.3  31.6   3.8
 6. be-3651-cr02.sunnyvale.ca.ibone.comcast.net            0.0%    40   12.4  12.2  10.8  14.4   0.8
 7. be-11083-pe02.529bryant.ca.ibone.comcast.net           0.0%    40   11.6  11.4  10.1  14.1   1.0
 8. ix-xe-1-3-0-0.tcore1.pdi-palo-alto.as6453.net          0.0%    40   12.3  11.3   9.4  21.3   1.9
 9. if-ae-2-2.tcore2.pdi-palo-alto.as6453.net              0.0%    40  157.7 159.1 157.1 168.8   1.9
10. if-ae-5-2.tcore2.sqn-san-jose.as6453.net               0.0%    40  150.5 150.6 148.8 154.6   1.1
11. if-ae-1-2.tcore1.sqn-san-jose.as6453.net               0.0%    40  157.9 158.8 157.2 162.3   1.0
12. if-ae-12-2.tcore1.nto-new-york.as6453.net              0.0%    40  156.8 156.0 154.2 168.3   2.2
13. if-ae-20-2.tcore2.l78-london.as6453.net                0.0%    40  156.1 150.9 148.8 156.1   1.2
14. if-ae-14-2.tcore2.av2-amsterdam.as6453.net             0.0%    40  158.1 159.1 157.1 161.9   1.1
15. if-ae-2-2.tcore1.av2-amsterdam.as6453.net              0.0%    40  151.5 151.6 149.1 165.9   3.3
16. if-ae-6-2.tcore1.fnm-frankfurt.as6453.net              0.0%    40  158.1 158.7 156.9 162.0   1.1
17. if-ina-2.tcore1.fr0-frankfurt.as6453.net               0.0%    40  151.6 151.2 149.2 173.0   3.6
18. if-ae-45-2.tcore1.fr0-frankfurt.as6453.net             0.0%    40  160.1 159.4 156.5 184.4   5.4
19. 195.219.219.10                                        46.2%    40  193.0 194.6 183.3 204.2   4.9
20. core11.nbg1.hetzner.com                                0.0%    40  172.7 169.8 166.6 174.8   1.9
21. ex9k2.dc1.nbg1.hetzner.com                             2.6%    39  173.0 170.2 165.6 174.6   2.1
22. 85-10-212-62.clients.your-server.de                   51.3%    39  189.8 195.3 183.5 209.5   6.9

 

 

Valued Contributor

Re: Accessing *some* sites in Germany is slow



@gg3000 wrote:

Same issues here in San Francisco, CA. 

 

We are not networking experts and we just have a couple of hosts for clients there.  Even access to robot.your-server.de is super slow.

 

Here is MTR from my PC to robot.your-server.de/:

 

 1. 10.0.0.1                                               0.0%    40   50.7  10.2   0.8  50.7   6.8
    96.120.88.129
 2. 96.120.88.129                                          0.0%    40   16.3   9.9   7.7  16.3   1.9
 3. 68.87.199.1                                            0.0%    40   10.5  10.3   7.8  35.3   4.3
 4. po-2-rur01.sf19th.ca.sfba.comcast.net                  0.0%    40    8.8   9.3   7.9  11.5   0.8
 5. be-211-rar01.santaclara.ca.sfba.comcast.net            0.0%    40   13.4  12.3   9.3  31.6   3.8
 6. be-3651-cr02.sunnyvale.ca.ibone.comcast.net            0.0%    40   12.4  12.2  10.8  14.4   0.8
 7. be-11083-pe02.529bryant.ca.ibone.comcast.net           0.0%    40   11.6  11.4  10.1  14.1   1.0
 8. ix-xe-1-3-0-0.tcore1.pdi-palo-alto.as6453.net          0.0%    40   12.3  11.3   9.4  21.3   1.9
 9. if-ae-2-2.tcore2.pdi-palo-alto.as6453.net              0.0%    40  157.7 159.1 157.1 168.8   1.9
10. if-ae-5-2.tcore2.sqn-san-jose.as6453.net               0.0%    40  150.5 150.6 148.8 154.6   1.1
11. if-ae-1-2.tcore1.sqn-san-jose.as6453.net               0.0%    40  157.9 158.8 157.2 162.3   1.0
12. if-ae-12-2.tcore1.nto-new-york.as6453.net              0.0%    40  156.8 156.0 154.2 168.3   2.2
13. if-ae-20-2.tcore2.l78-london.as6453.net                0.0%    40  156.1 150.9 148.8 156.1   1.2
14. if-ae-14-2.tcore2.av2-amsterdam.as6453.net             0.0%    40  158.1 159.1 157.1 161.9   1.1
15. if-ae-2-2.tcore1.av2-amsterdam.as6453.net              0.0%    40  151.5 151.6 149.1 165.9   3.3
16. if-ae-6-2.tcore1.fnm-frankfurt.as6453.net              0.0%    40  158.1 158.7 156.9 162.0   1.1
17. if-ina-2.tcore1.fr0-frankfurt.as6453.net               0.0%    40  151.6 151.2 149.2 173.0   3.6
18. if-ae-45-2.tcore1.fr0-frankfurt.as6453.net             0.0%    40  160.1 159.4 156.5 184.4   5.4
19. 195.219.219.10                                        46.2%    40  193.0 194.6 183.3 204.2   4.9
20. core11.nbg1.hetzner.com                                0.0%    40  172.7 169.8 166.6 174.8   1.9
21. ex9k2.dc1.nbg1.hetzner.com                             2.6%    39  173.0 170.2 165.6 174.6   2.1
22. 85-10-212-62.clients.your-server.de                   51.3%    39  189.8 195.3 183.5 209.5   6.9

 

 


Not sure if anyone from Comcast can even assist. Based on your image it looks as though after hop 7 the route successfully leaves the Comcast network and there does not appear to be any latency before then (on Comcast's network). 

 

Are you experiencing this issue at all when you are using a different network connection with the same computer/device?

 

Maybe Comcast or one of its Experts can verify if this is something related to Comcast or that they would/should be responsible for assisting with. 

New Poster

Re: Accessing *some* sites in Germany is slow

Can anyone experincing these issues please check and see if they are still present as of 7:00 PM EST.

Thanks

New Poster

Re: Accessing *some* sites in Germany is slow

working fine for me since yesterday

 

New Poster

Re: Accessing *some* sites in Germany is slow

@BEAZED1 

the issue has returned.

Highlighted
New Poster

Re: Accessing *some* sites in Germany is slow

Same here on Feb 11th, 2020. Access was fine all day, but as usual in the afternoon after 3pm access slows to a crawl. Sites hosted in Frankfurt Germany at AWS paint the screen at the equivalent of AOL back in the 90s. No VPN involved here. You listening Comcast?

Expert

Re: Accessing *some* sites in Germany is slow

Perhaps posting the output of traceroutes to the sites that you are having a problem with may reveal some clues ?



I am not a Comcast Employee.
I am a Customer Expert volunteering my time to help other customers here in the Forums.
We ask that you post publicly so people with similar questions may benefit from the conversation.
Was your question answered? Mark the post as Best Answer!
New Poster

Re: Accessing *some* sites in Germany is slow

same exact problem here.

it used to happen like once a day and would last anywhere from 15 minutes to an hour, then go back to normal.

alas lately its been happening 5 or 6 times a day... sometimes lasting for 90 minutes or so : (

the usual 20-28 megs a sec from germany slows down to an unreal 10k a sec....

the truly bizzare/inexplicable thing is that it seems targeted to the specific router/modem... ie when germany stops working... becomes too slow to even load webpages... for these periods of time... i can disconect from my router and connect to any neighbors xfinitywifi hot spot and they work fine to germany (only like 3.4 megs a sec but work fine) ?!