Community Forum

Can't send emails

New Poster

Can't send emails

Hi - I am receiving emails but cannot send them.

 

I am getting an error message that says "Cannot connect to the outgoing mail server."

 

When I hit the repair button, it says "the connection to the outgoing server smtp.comcast.net failed.

 

Can someone help?

Diamond Problem Solver

Re: Can't send emails

Had the same thing happen yesterday, change your outgoing server port to 465. Once I changed it, mail was sending

I am a Retired Official Comcast Employee
We ask that you post publicly so people with similar questions may benefit from the conversation.
Was your question answered? Mark a post as the Best Answer!
New Poster

Re: Can't send emails

i am having same issue.  how did you fix it?   

New Poster

Re: Can't send emails

how do you change server port on phone?

Diamond Problem Solver

Re: Can't send emails

I’m not sure on other devices but with iPhone, go to settings, to passwords/accounts, to mail, to account, to SMTP under outgoing mail server, right arrow, to primary server, right arrow, change server port to 465 and click done. Hope it works for you

It was odd, until the port was changed the Xfinity Connect app also would not send emails either.

I am a Retired Official Comcast Employee
We ask that you post publicly so people with similar questions may benefit from the conversation.
Was your question answered? Mark a post as the Best Answer!
Contributor

Re: Can't send emails

I see a lot of views and now a bunch more replies having the same issue, yet after going thru all the restart your modem, clear your cache, unplug your modem, and 15 minutes on the phone with a Comcast tech only to be told it is my email program?????????????

 

Interesting how I was able to send an email at 12:34 this morning but at 9:00 am I was not and nothing was changed in my email program settings. But no, it isn't a Comcast issue????????

Diamond Problem Solver

Re: Can't send emails

It had nothing to do with your modem. Did you get it fixed?

I am a Retired Official Comcast Employee
We ask that you post publicly so people with similar questions may benefit from the conversation.
Was your question answered? Mark a post as the Best Answer!
Contributor

Re: Can't send emails

Been working with comptuers, modems, etc, for 35 years, yes, I know it wasn't the modem.  But since that is the 1st  thing tech asks you to do, I go thru all the steps myself because the last thing I want to do is waste my time (as I did again) calling tech support.

 

The error message changed again when I tested a send before implementing your advice in changing the server to 465 but before I had a chance to copy and paste it, the test email along with the previous tests all went thru, thus I still believe it was a Comcast issue since I did not change anything.

 

I appreciate your time and follow up and I am saving this thread with your information about changing to server port 465 should I ever have issues in the future. It would appear, that Comcast might actually monitor this forum since the problem was ultimately resolved after more posts began showing up with the same problem, so Kudos to them in that regards and Kudos to you for taking the time to respond.

Contributor

Re: Can't send emails

2nd Thursday in a row now that I cannot send emails?

 

I did not make any changes to settings.  The problem resolved itself by about 2 or 3 pm last Thursday so I will simply wait and 'hope' someone is reading this at Email Tech Support and look into this same recurring issue. Why on Thursdays??

Regular Contributor

Re: Can't send emails


@nancyd00 wrote:

Hi - I am receiving emails but cannot send them.

 

I am getting an error message that says "Cannot connect to the outgoing mail server."

 

When I hit the repair button, it says "the connection to the outgoing server smtp.comcast.net failed.

 

Can someone help?


Had the exact same issue this morning - SENDING EMAIL just QUIT working !! (thanks COMCAST!)

 

Here's how I fixed it (Outlook 10)

 

- FILE

- Manage Profiles

- EMAIL Accounts

- Double click on my EMAIL Account shown

- MORE Settings

- ADVANCED

- Change "Use the following type if encrypted connection" to AUTO

 

THAT suddenly worked ... No idea WTH Comcast did today or overnight that affected this. But NONE of their "HOW TO" setup documents talk about this. They say to set to "SSL" ... which no longer works for some reason.

 



 

Contributor

Re: Can't send emails

Thanks for the suggestion but that option does not exist for my old email program Eudora.  I also tried the suggested solution by  CCAndrew from last Thursday's edition of the Email sending issue and that did not resolve my sending issue.

 

I submit that this was again something caused by Comcast email and no amount of switching or changing my settings will resolve the problem they have created. I will simply not be sending any emails until it is resolved - hopefully soon!

Official Employee

Re: Can't send emails

https://support.tigertech.net/eudora-cert

I'm going to leave this here as something to try. If it doesn't work, we'll get our CSA group to reach out. Essentially, you need to tell Eudora to trust the cert.

We did send notices to parties we saw not using TLS to send email through the platform. There's also a thread about those notices on these forums.

I am an Official Comcast Employee.
Official Employees are from multiple teams within Comcast: CARE, Product, Leadership. We ask that you post publicly so people with similar questions may benefit from the conversation.
Was your question answered? Mark the post as Best Answer!
Contributor

Re: Can't send emails

OK, this seems to have resolved it.  Thank You.

 

However, I recalled this same problem several times in the past once I saw the page you referred me to. Is there some reason that this issue keep reoccuring on a periodic basis, especially when the email user (me) has not changed any settings within his or her email program?

Official Employee

Re: Can't send emails

Eudora gets unhappy when certs change. I mean, it's not really maintained anymore, and hasn't truly been in about 15 years. I know it still works, but it works in strange ways. I'm sorry it caused you some issues.

I am an Official Comcast Employee.
Official Employees are from multiple teams within Comcast: CARE, Product, Leadership. We ask that you post publicly so people with similar questions may benefit from the conversation.
Was your question answered? Mark the post as Best Answer!
Regular Visitor

Re: Can't send emails

I was on with comcast for hours (Outlook 2016). I was told I had to switch from POP3 to IMAP, which of course didn't work.  I tried "Auto" just for kicks and it was the solution for both my IMAP and wife's POP3 accounts (separate machines).

I'm trying to find out when the switch becomes mandatory because i'll switch back to POP3 if not mandatory.

I wish I would have saw this post before my bad day started.

Regular Contributor

Re: Can't send emails

Changing From None to Auto worked for me with outlook 2007.  Thanks

Regular Visitor

Re: Can't send emails

I was having problems sending e-mails the last few days with Eudora 7.1.0.9 and had been searching for a solution.

 

I moved the esoteric.epi file from the extrastuff folder to the main Eudora folder as had been suggested, so the Ports option becomes available in Tools-Option.   I then changed the smtp port to 587.  I couldn't send any e-mails until I removed the old Comcast certificates from the Last SSL Info/Certificate Information Manager section.  There must be some kind of conflict, so a newly issued one needs to be trusted.

New Poster

Re: Can't send emails

My email just suddenly stopped sending mail . I called and was given a song and dance. When U know darn well something changed. New port 465 and add check underneath it. It worked. Thanks for nothing comcast. It only took me 4 hours to figure it out.
Contributor

Re: Can't send emails

Me too.  Still can't send.  8 days now.  Eudora 7+  Windows 10 Pro.  I'm wondering if the recent Windows update disagreed with Comcast.

Contributor

Re: Can't send emails

The above reply that helped me was from a Comcast AntiSpam Employee who referenced the instructions at:  https://support.tigertech.net/eudora-cert

 

It can get a bit tricky but play very close attention to step number 5 - you will most likely have to click on the file folder on the left to get a drop down menu of current certificates and keep doing so until you finally find the one that is current.

 

Follow the directions on that link and keep track of the changes you make just in case you have to change something back - I am old and can't remember as well as I used to so I do screen captures to recall what settings were before I change them.  As soon as I went to the above link and began reading it, I recalled that something similar had happened a few years ago.  Eudora is a great program and in most instances you will have to resolve the issue on your own using what others have found as a solution.  Hope this helps.