Community Forum

Your ISP's DHCP is not functioning properly

Highlighted
Regular Visitor

Your ISP's DHCP is not functioning properly

This error message appears in the router when I try to hook up a new modem. 

 

I've called in two times to try to resolve this, without success. The solution appears to be for Comcast to send a provisioning signal - whatever that is, but it appears that the techs on the phone I've interacted with aren't up to speed on this. Also, for the record, I have two Asus routers and when I tried to connect either one of them to the brand new Netgear CM1000 modem, I got this same error, so the likelihood that it is a defective router issue seems vanishingly small.

 

If anyone at Comcast can address this, it would be greatly appreciated. 

Highlighted
Expert

Re: Your ISP's DHCP is not functioning properly

Are you power cycling the CM1000 each and every time that you change the router that is being connected to it ?



I am not a Comcast Employee.
I am a Customer Expert volunteering my time to help other customers here in the Forums.
We ask that you post publicly so people with similar questions may benefit from the conversation.
Was your question answered? Mark the post as Best Answer!
Highlighted
Regular Visitor

Re: Your ISP's DHCP is not functioning properly

Yes, I've tried power cycling. No amount of power cycling seems to solve this issue. 

Regular Contributor

Re: Your ISP's DHCP is not functioning properly

There a quite a few threads about this.  I notice it's always an Asus router.  It seems they are sensitive to something that other routers are not.

 

https://forums.xfinity.com/t5/Your-Home-Network/your-ISP-s-DHCP-is-not-functioning-correctly/td-p/33...

 

https://forums.xfinity.com/t5/Your-Home-Network/ISP-DHCP-not-functioning-properly/td-p/3355622

 

https://forums.xfinity.com/t5/Your-Home-Network/your-isp-s-dhcp-does-not-function-properly/td-p/3356...

 

etc.

 

It seems like @ComcastChe is the person who knows how to fix this.

Highlighted
Regular Visitor

Re: Your ISP's DHCP is not functioning properly

Today I tried again to enable my new modem and called Comcast to get assistance with that (in case it didn't work, I needed to be able to revert back to the Comcast modem). Again, after I gave the new MAC address, the ASUS router (RT-AC1900P) displayed the message, "Your ISP's DHCP is not functioning properly." However, at that point, asked the Comcast agent helping me to send a "provisioning" signal to my modem - whatever that is. 

 

He knew what I was asking for and sent the signal.  After the modem responded to the provisioning signal, my router immediately picked up an IP address and everything then worked perfectly.  I hope this becomes part of the standard procedure for addressing this issue.