Community Forum

Xfinity XB7 (White / Gray) Gateway - Issues with Local Network and Smart Home

Highlighted
Regular Visitor

Xfinity XB7 (White / Gray) Gateway - Issues with Local Network and Smart Home

I should preface this by saying this is my second XB7 (White / Gray) latest model Xfinity Gateway. The gateway is actually awesome - great range, fast, stable, etc. The only problem it does have is that it starts to disconnect / kill the connection of:

  • Some HomeKit devices (myQ Garage Door Home Bridge - worked perfectly on the replacement gateway for about a month, all of a sudden disconnected after tonight).
  • Google Chromecast - again, worked perfectly for about a month on the new replacement, today, some Chromecast sources are not shown.

Once it gets in this mode of blocking local smart home devices, it will start to disconnect other wifi devices as well - Dyson Fans, etc. Nest devices are very stable and seem to not have a problem, and are never blocked.

 

Has anyone else run into this issue with this Gateway? I am about ready to put it in BRIDGE mode, and purchase a separate WiFi setup if it persists.

 

Info on the XB7 Gateway:

 

HW Version: 2.0
Vendor: Technicolor
BOOT Version: S1TC-3.63.20.104
Core Version: 1.0
Model: CGM4331COM
Product Type: XB7
Flash Part: 8192 MB
Download Version: Prod_19.2_d31 & Prod_19.2
Anyone know of a firmware upgrade coming to resolve this issue? Any help would be greatly appreciated!

Ajax

 

Highlighted
Frequent Visitor

Re: Xfinity XB7 (White / Gray) Gateway - Issues with Local Network and Smart Home

I've had nothing but trouble with my XB7 and even its predecesor. It simply won't play nice with HomeKit devices. I'll have it running beautifully for a week and then it'll drop all my Lifx bulbs for no reason, sometimes my Ecobee. I reset the modem and nothing. I uninstall and reinstall my HomeKit devices and it'll work for a while then drop again. 

 

I finally turned the XB7 into Bridge Mode and connected it to my old Google WiFi and no problems at all with HomeKit. Problem is, I like the parental controls of Xfi and in Bridge Mode my Plex server has problems with remote viewing. Plus, speed is reduced and fluctuates using the Bridged setup.

 

I'm so annoyed. I'm thinking of just scrapping the gateway and getting my own modem and router. 

Highlighted
Diamond Problem Solver

Re: Xfinity XB7 (White / Gray) Gateway - Issues with Local Network and Smart Home

Try separating the wireless networks out of the gateway

I am a Retired Official Comcast Employee
We ask that you post publicly so people with similar questions may benefit from the conversation.
Was your question answered? Mark a post as the Best Answer!
Highlighted
Expert

Re: Xfinity XB7 (White / Gray) Gateway - Issues with Local Network and Smart Home

@iajax 

 

Here's how;

 

https://www.xfinity.com/support/articles/change-wifi-mode-admin-tool-xfinity-xfi



I am not a Comcast Employee.
I am a Customer Expert volunteering my time to help other customers here in the Forums.
We ask that you post publicly so people with similar questions may benefit from the conversation.
Was your question answered? Mark the post as Best Answer!
Highlighted
Regular Visitor

Re: Xfinity XB7 (White / Gray) Gateway - Issues with Local Network and Smart Home

Thank you for the replies so far!

 

So, if I separate the networks, it's best to have wifi devices that are close to the unit on 5GHz, and far from the unit on 2.4GHz? I kind of like having a merged network as one - but you're thinking this is what causes the the issues?

 

The only item that is showing "No Response" in homekit is the myQ home bridge adapter - which currently works through the vendor app and google assitant. This tells me it is the Gateway and not the actual connection to that particular device since it works through vendor app itself.

 

Thanks!