Community Forum

Another speed question

Regular Visitor

Another speed question

Just increased plan from 600 mbps to One Gig service.

Have Arris Surfboard SB 8200 modem and a Luxul XWR 3150 dual band router.  Desktop wired into router w/ approx 5' of Cat 5 cable.

Speed test consistently shows 500 mbps +/- download.  Seems being wired into router I should not get the loss expected with Wi-Fi.

Resterted modem already.

Expert

Re: Another speed question

Is that cat5 or cat 5e ethernet cable that you are using ? If it's the former, you need to use the latter.



I am not a Comcast Employee.
I am a Customer Expert volunteering my time to help other customers here in the Forums.
We ask that you post publicly so people with similar questions may benefit from the conversation.
Was your question answered? Mark the post as Best Answer!
Contributor

Re: Another speed question

I would look into getting a Cat 6 my friend you would bennefit from that. These days cat 6 is not expensive either. Give that a try. Also you coulc  right click your network click open network and internet settings >> change adapter Options in this window  you should see your network adaptor  right click this sellect properties  in networking tab of this new window you will see configure click that. scroll through there and you will see advanced >> this tabe you will see speed & deplex make sure you set that to 1.0 gb full duplex.

Expert

Re: Another speed question

5e is sufficient for gig, but I would personally overkill it with cat6 !



I am not a Comcast Employee.
I am a Customer Expert volunteering my time to help other customers here in the Forums.
We ask that you post publicly so people with similar questions may benefit from the conversation.
Was your question answered? Mark the post as Best Answer!
Regular Visitor

Re: Another speed question

Thanks for the feedback--will try them and check results.

Should I expect 1 gig on a hard wired desktop?

Contributor

Re: Another speed question

Well I don't get a full gb but   I honestly think 936 mbps is better than my old 500.. So don't be surprised if you see  that range.

Expert

Re: Another speed question


@ktdtx wrote:

 

Should I expect 1 gig on a hard wired desktop?


No. Never. There are always some protocol / ethernet overhead losses involved. Around 940 is typical.



I am not a Comcast Employee.
I am a Customer Expert volunteering my time to help other customers here in the Forums.
We ask that you post publicly so people with similar questions may benefit from the conversation.
Was your question answered? Mark the post as Best Answer!
Regular Contributor

Re: Another speed question


@ktdtx wrote:

Just increased plan from 600 mbps to One Gig service.

Have Arris Surfboard SB 8200 modem and a Luxul XWR 3150 dual band router.  Desktop wired into router w/ approx 5' of Cat 5 cable.

Speed test consistently shows 500 mbps +/- download.  Seems being wired into router I should not get the loss expected with Wi-Fi.

Resterted modem already.


 

Same here, went from 300Mb plan to 1Gb plan, same Arris SB8200 modem, but only getting 400Mbps. This is one pc wired directly to the modem. Changing to Cat 6 not going to solve this issue. Cat 5e is rated to 1Gb, Cat 6 is overkill (rated at 10Gb). I've already posted my (excellent) modem signal levels here in the forum but no one is helping, so I'll be getting Comcast out to the house soon to figure out what's wrong... you should do the same.

 

Regular Visitor

Re: Another speed question

Thank YOu--I didn't think 500+/- was good enough for a hard wired Desktop with 1 gig service.

Contributor

Re: Another speed question

it isn't all about  modem if your  netowrk card is set to auto  it may not be allowing your internet the full speed. Auto also makes your net all over the placew. I have always set my speed & duplex to what ever speed I am promised. It seems like a silly thing but it does help. I feel like there is  a few factors  to look at besides just wiring modems and cables. I usae a cat 6 it  doesn't harm anything even if it's overkill.  I got mine from walmart . Not sure of your local stores but where I live they tend to sell cat 6s and Not a variety of cat 5s if that makes sense. I feel like buying online isn't alway the solution. I found that sometimes I can buy same item 5 dollars cheaper locally. With everything going on these days I feel like marketers are taking advantage of people trying to stay safe.

Expert

Re: Another speed question


@ktdtx wrote:

Just increased plan from 600 mbps to One Gig service.

Have Arris Surfboard SB 8200 modem and a Luxul XWR 3150 dual band router.  Desktop wired into router w/ approx 5' of Cat 5 cable.

Speed test consistently shows 500 mbps +/- download.  Seems being wired into router I should not get the loss expected with Wi-Fi.

Resterted modem already.


First you need to eliminate the router as the problem. Have you checked your speed with the computer directly connected to the SB8200, without the router involved?


I am not a Comcast Employee.
I am a Customer Expert volunteering my time to help other customers here in the Forums.
We ask that you post publicly so people with similar questions may benefit from the conversation.
Was your question answered? Mark the post as Best Answer!
Regular Visitor

Re: Another speed question

That is a different problem--trying to connect directly to the modem I get "no network access"  "doesn't have a valid IP address" type messages

Regular Contributor

Re: Another speed question

While the device is connected directly to the modem, you will need to unplug the modem POWER cord, count to 10 and plug back in, wait for modem to come back up, eventually your device will get a valid IP/connection. Then you can run speed test. After your done, plug back into your router and reset the modem (again) so it syncs back up to your router.

Frequent Visitor

Re: Another speed question

A very interesting subject. I am a new Xfinity customer, that being because until this past February, we had no cable/IP service on the road I live on. Now that I have it, fiber to the main node & copper to my home. We're under a quarter mile from the node. I'm using the XB6 gateway for internet and phone service only. No TV. Running about 6 feet of Cat 5e from the gateway to my Linksys EA9500/AC5400 1GB router, which is also connected to my desktop computer . I signed up for 1GB. The best I've ever seen is about 950GB direct connection to my desktop, no WiFi involved. Just my desktop and it was 947 DN & 43 UP.

 

Going wireless (WiFi) that all changes. It can range from the 400's to the 600's, (and with 700.0  just one time only being the highest ever recorded on my cell phone with 5GHz WiFi). I attribute the variance in speeds to several things: high usage of bandwidth due to the pandemic (so many people being at home using the net and streaming), physical location when I took (Ookla) SpeedTests, what server I used when I ran those speed tests and last but not least, any issues or problems Xfinity may have had at the times the tests were taken. But in general, I think the 400 to 600 MBps speeds are still reasonably accurate.  I hope this data point might be of some interest or value. My location is in the eastern panhandle of WV, about 75 miles from Washington, DC.

SpeedTest Laptop.png
Regular Visitor

Re: Another speed question

Thanks--took  couple restarts to connect desktop directly to the modem but it connected.  Here is the speed test with "supposed" 1 gig service.  I think a call to Xfinity is in my future.

 

ktdtx_0-1606419800363.png

 

Regular Visitor

Re: Another speed question

Interesting--the screen shot shows in my draft message but not when I post it.

Was a little over 500 mbps down.

Frequent Visitor

Re: Another speed question

How did you attach your screenshot. I first tried Control-V after I copied it, it showed then at preview I got an error message that it was stripped. Then I saved the screenshot file then dragged & dropped it where I was directed & it worked.

As far as your speed, was it ethernet direct W/O WiFi? Or was it using WiFi and NO direct ethernet connection?
Regular Visitor

Re: Another speed question

Sorted out the problem after a while.  In spite of the Luxul XWR-3150 router I purchased which clearly says it is a 1 gig router on the box after time spent with Xfinity (ISP), Arris (modem) and Luxul support here is the response from Luxul tech support:

 

"Brad B
Ok. So with that router, the max speed you will get even with hard wired connections is going to be 600mpbs
On wireless if using 5g, you should be able to get up to 400 ish, and on 2.4 you will max out between 70-100
4:36 PM
Customer
OK-problem solved--so the writing on the box calling it a Gigabit Router is sort of BS
4:36 PM
Brad B
it is referring to the lan connections, which I understand is not clear"

 

So, I'll be returnign that routr and I believe replacing it with an Amplifi Alien and seee what that does.

Thanks for all responses

Ken